Професор Дичківська І. М. провела гостьові лекції для студентів Бердянського державного педагогічного університету

12.10.2020 19:43

За сприяння декана факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Лариси Казанцевої та на запрошення завідувача кафедри дошкільної освіти Бердянського державного педагогічного університету Ірини Улюкаєвої 12 жовтня 2020 року перед студентами спеціальності «Дошкільна освіта. Логопедія» з гостьовими лекціями виступила доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки і психології (дошкільної та корекційної) імені проф. Т.І. Поніманської Рівненського державного гуманітарного університету Ілона Дичківська.

Лекції, які відбулися за допомогою платформи Зум, були присвячені педагогіці видатного італійського гуманіста ХХ століття Марії Монтессорі.

Професор І. Дичківська – член Міжнародної Монтессорі-Асоціації, має міжнародні сертифікати на звання «Монтессорі-учитель-методист» та «Монтессорі-учитель-експериментатор». Автор багаточисельних монографій, підручників і навчальних посібників: «Інноваційні педагогічні технології», «М. Монтессорі: теорія і технологія», «Інноваційні педагогічні технології. Практикум», «Педагогіка М. Монтессорі: виклики сучасності» та ін.

Лектор висвітлила концептуальні засади теорії М. Монтессорі, особливості змісту її технології, розкрила роль Монтессорі-педагогіки в контексті педагогічної інтеграції дітей з різними освітніми можливостями. Особливу цікавість у здобувачів вищої освіти викликали презентації уроків номенклатури з дидактичним Монтессорі-матеріалом, а також демонстрація сучасного обладнання Монтессорі-класів.

Це була не звичайна лекція, а діалог, в якому кожен бажаючий отримував відповідь на питання, що його цікавить, мав можливість дискутувати та напрацьовувати нові ідеї щодо модернізації вітчизняної системи дошкільної та спеціальної освіти.